VALG AF UNGDOMSUDDANNELSE
Erhvervs- eller gymnasial uddannelse

Når du skal vælge ungdomsuddannelse, så start med at overveje hvad du kan lide at lave, hvad dine styrker er, og hvad du kunne tænke dig at arbejde med efter endt uddannelse.

Du kender spørgsmålene fra snakken omkring aftensmaden derhjemme eller fra tanter og onkler til familiefesten: ”Hvad vi du gerne arbejde med, når du bliver voksen?” eller ”Skal du så på gymnasiet efter folkeskolen, eller har du lyst til at lave noget andet?” Det er store spørgsmål, når man nu engang kun har levet i 15 eller 16 år, og man ikke har så meget erfaring med hverken arbejdsmarkedet eller de mange uddannelser, man kan tage.

Når du skal vælge ungdomsuddannelse, så start med at overveje hvad du kan lide at lave, hvad dine styrker er, og hvad du kunne tænke dig at arbejde med efter endt uddannelse.

Du kan vælge 2 retninger, når du skal vælge ungdomsuddannelse: du kan vælge enten en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse:

  • EUD og EUX er erhvervsuddannelser
  • HHX, HTX, HF og STX er gymnasiale uddannelser

Vælger du en erhvervsuddannelse, vil du opleve undervisning med en blanding af praksisfag og boglige fag. Du vil efter endt uddannelse få et svendebrev, og hvis du har taget en EUX, får du også et eksamensbevis. Med en erhvervsuddannelse kommer du direkte ud at arbejde med dit fag efter endt ungdomsuddannelse.

En gymnasial uddannelse har mest boglige fag. Alle gymnasiale uddannelser giver adgang til de videregående uddannelser og alle gymnasier er det, vi kalder alment dannende. De tilbyder altså alle de alment dannende fag som dansk, historie og samfundsfag. Derudover har HTX også fag af mere naturvidenskabelig og teknisk karakter som fysik og teknologi, mens HHX også har fag af mere forretningsorienteret karakter som marketing (afsætning) og virksomhedsøkonomi.

Læs her, hvis du har du brug for mere information, eller hvis du har brug for rådgivning vedrørende dit valg af ungdomsuddannelse: