På EUD og EUX Business vil du på grundforløb 1 (GF1) modtage undervisning i erhvervsfag 1, 2 og 3, der vil introducere dig til de erhvervsfaglige uddannelser og arbejdsprocesser og danner basis for afklaring af dit valg af fagretning på enten EUD Business eller EUX Business.
Erhvervsfag 1
Faget er en generel erhvervsintroduktion, hvor du introduceres for de forskellige erhvervsuddannelser og erhverv samt Danmarks erhvervsstruktur. Her møder du konkrete eksempler på virksomheder og arbejder med emner som bæredygtighed og arbejdsmiljø.
Erhvervsfag 2
Erhvervsfag 2 består af kurser i 3 forskellige emner: arbejdspladskultur, praktikpladssøgning og Samfund og sundhed.
Arbejdspladskultur
Arbejdspladskultur kan beskrives som de fælles sociale og arbejdsmæssige mønstre, man kan finde mellem medarbejderne og mellem medarbejderne og ledelsen på en arbejdsplads. På dette kursus vil du blandt andet arbejde med emner som normer og kulturer, konflikter og konfliktløsning samt samarbejdsrelationer.
Praktikpladssøgning
På kurset praktikpladssøgning er formålet at sætte dig i stand til at søge praktikplads på den for dig bedst mulige måde, således at du får succes med at få lige netop den praktikplads, du drømmer om. Her lærer du blandt andet at lægge en målrettet plan for din praktikpladssøgning, at skrive gode ansøgninger, at opbygge netværk og at gennemføre mundtlige samtaler.
Samfund og sundhed
Kurset Samfund og sundhed handler om, at du skal sikres et overblik over dit eget liv. Som borger i Danmark er du jo en del af et demokratisk samfund med både rettigheder og pligter. Dermed er du også på samme tid en del af et fællesskab og ansvarlig for dig selv. Derfor skal du have indsigt i grundlaget for fællesskabet i samfundet, og viden om, hvordan du gennem sundhed kan skabe det bedste liv for dig selv. Det får du på kurset her.
Erhvervsfag 3
På erhvervsfag 3 vil du gennemføre en række forskellige kurser, som vist neden for:
- Faglig kommunikation
- Arbejdspladsplanlægning
- Faglig dokumentation
- Innovation
- Metodelære
Faglig kommunikation
På kurset her lærer du ikke kun at kommunikere, men at kommunikere fagligt. Her har en række fagbegreber en central placering. Dem skal du nemlig både lære at forstå og kunne bruge selv, således at du lærer, hvordan man udtrykker sig fagligt. Her vil du blandt andet arbejde med emner som kommunikation og kommunikationsanalyse, kommunikationspsykologi, fagsprog og virksomhedskommunikation gennem forskellige medier.
Arbejdspladsplanlægning og samarbejde
Helt overordnet lærer du på kurset at tilrettelægge og følge en arbejdsplan samt at samarbejde med andre om løsning af praktiske opgaver.
Her vil du blandt andet arbejde med emner som planlægningsværktøjer og arbejdsplanlægning, herunder planlægning ved store projekter som byggeriet af metroen i København.
Faglig dokumentation
Dokument eller dokumentation er i kurset her brugt i bred forstand om mange former for breve, rapporter, skemaer, opgavebesvarelser, vejledninger og arbejdsbeskrivelser.
Kurset faglig dokumentation handler både om at udarbejde arbejdsbeskrivelser og om måder at bevise på, at en arbejdsopgave er udført. Du kender sikkert ordet bevis fx fra en retssag på TV. Faglig dokumentation drejer sig altså især om:
- Hvordan du skal udføre en opgave
- Beviset for hvordan og hvornår du har udført arbejdsopgaven
I kurset vil du blandt andet arbejde med emner som forskellige typer af dokumentation, faglig dokumentation i forskellige erhverv og faglig dokumentation med foto og video.
Innovation
Formålet med lære om innovation er at opnå viden om, hvordan du kan skabe værdi for kunden og virksomheden og løse deres problemer.
Udgangspunktet er typisk en ’pain’ (en smerte) – altså en udfordring eller et problem, man gerne vil have løst, og som samtidig giver mulighed for at tænke nyt og kreativt for at nå til en løsning af problemet. Det er derfor et kreativt fag, du her vil have.
Faget er meget praksisnært, og du vil komme til at arbejde med virksomhedscases, hvor du skal løse udfordringer for virkelige virksomheder. Du vil her komme til at udføre praktiske opgaver og derigennem lære om innovationsredskaber og innovationsprocesser.
Metodelære
En metode er en plan, en slags opskrift eller en systematisk fremgangsmåde til at udføre opgaver – typisk inden for et erhverv. Gennem faget metodelære vil du lære at vælge og anvende hensigtsmæssige metoder til at løse arbejdsopgaver i konkrete sammenhænge.
Du vil i faget blandt andet komme til at arbejde med emner som læringsmetoder, metoder i forskellige erhverv, informationssøgning og præsentationsteknik.